Geplaatst op 21 december 2020

Waarschuwing van wijkagent: inbraken op Heijenoord

Wijkagent Jan Visser waarschuwt dat een woninginbreker de laatste weken actief is in Heijenoord. De inbreker komt de woning binnen via een niet afgesloten achterdeur of klimt op een balkon of een dakkapel. Ook boort hij soms gaatjes in een raam of kozijn. Door die gaten is het dan mogelijk om de raamhendels te openen.

Opvallend is dat de (pogingen tot) inbraken plaatsvonden zo gauw het donker werd: aan het eind van de middag of begin van de avond. De buit bestaat steeds uit sieraden. Daarnaast, misschien nog wel erger, zijn de slachtoffers het gevoel van veiligheid in eigen huis kwijt.

Welke maatregelen kunt u zelf nemen

Ziet u iemand lopen, bijvoorbeeld in het achterpad, die zich verdacht gedraagt (bijvoorbeeld op genoemde tijdstippen) bel dan de politie via 0900-8844. Betrapt u de inbreker op heterdaad, bel dan 112. De meldkamer stuurt dan zo snel mogelijk een surveillanceauto.

Inbrekers zoeken meestal snelle buit. Daarom scannen zij huizen op inbraaktijd en risico’s. Hoe langer ze denken bezig te zijn een deur of raam te forceren, hoe groter de kans dat ze op zoek gaan naar een betere plek. Hetzelfde geldt voor verbergplekken. Als hoge struiken en blinde hoeken ontbreken, is dat ook ongunstig voor hen. Op www.politiekeurmerk.nl vindt u advies over goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Tips om inbraken te voorkomen:

  • Draai voor- en achterdeur altijd op slot. Dan kan niemand ze met een stukje plastic openen
  • Haal de sleutel altijd uit het slot. Inbrekers kunnen er dan niet met een handigheidje bij
  • Kunnen inbrekers zich bij deuren of ramen verstoppen? Snoei struiken. Plaats buitenlampen
  • Laat ladders, groenbakken of andere ‘opstapjes’ niet ’s nachts in de tuin. Inbrekers gebruiken ze graag
  • Hang geen adres aan de sleutelbos. Na verlies kan iedere vinder het huis binnen
  • Leg de huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Inbrekers kennen al die plekjes
  • Leg geld, sieraden of andere waardevolle spullen niet op een van buiten zichtbare plek
  • Hebt u vaker waardevolle spullen in huis? Overweeg dan een kluis of alarmsysteem
  • Bent u een paar dagen – of langer – van huis? Zorg dat het er ‘normaal bewoond’ uitziet. Laat buren, familie of vrienden post opruimen. Gebruik tijdschakelaars voor wisselende verlichting
  • Meldt niet op voicemail en sociale media dat u weg bent.

Tips na ontdekking van inbraak

Heterdaad: kom nergens aan. Wacht buiten. Bel alarmnummer 112 en wacht op de politie. Ziet u de dief of dieven wegvluchten? Onthoud hun signalement, het kenteken van de auto of brommer en de richting waarin zij verdwijnen.

Contact

Wilt u meer informatie of contact met de wijkagent? Bel 0900-8844 en vraag naar Jan Visser. Mailen kan naar: jan.visser.3@politie.nl.