De wijk Lombok kreeg aan het einde van de 19e eeuw haar naam, naar aanleiding van een strafexpeditie van het het Nederlands-Indische gouvernement tegen de Balinezen op Lombok in 1894. Er is dan ook geen wijk in Arnhem zo Oranjegezind in haar straatnamen. Onder meer Alexander, Sophia, Anna Paulowna, Frederik Hendrik en Wilhelmina zijn in de Lombokse plattegrond vereeuwigd.
In de koopvoorwaarden van het terrein was vastgelegd dat aan de Oranjestraat alleen huizen van twee verdiepingen gebouwd mochten worden, dit was toen gebruikelijk om een doorgaande weg meer uitstraling te geven. Hier verrezen in 1895 elf boven- en elf benedenwoningen met elk twee kamers en een kleine slaapkamer.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de wijk zou uitgroeien tot een ‘chique’ villawijk. Dit is nog te zien aan de prachtige panden die er nog steeds te bewonderen zijn, bijv. langs de Utrechtseweg en langs de Rijn richting Oosterbeek. Het ministerie van Justitie had echter andere plannen waardoor de bouw van de villawijk niet werd afgerond. Men besloot namelijk in 1880 om op de Wilhelminastraat een koepelgevangenis te bouwen. Tussen 1882 en 1886 werd die gevangenis gebouwd. Daarmee werd het gebied onaantrekkelijk als villawijk en verdween het animo van veel toekomstige villabewoners om zich in de wijk te vestigen. Later vond er de eerste sociale woningbouw van Nederland plaats.
Hieronder de kaart van Lombok zoals het in 1897 was.
Onderstaande foto uit 1890 laat zien hoeveel open ruimte er toen nog in de wijk was. Er werd toen wel al gevoetbald (zie doel rechts).
De eerste (pre-)sociale woningbouw van Nederland, d.w.z. vóór de Woningwet uit 1901, begon in Lombok aan het einde van de 19e eeuw. In 1892 koopt de filantropische Woningbouwvereniging Openbaar Belang (WOB) het drie hectare grote terrein in de hoek tussen het St. Elisabeths Gasthuis en de Utrechtsestraat van bouwvereniging Hulkestein. De aankoop is bedoeld voor de bouw van een wijk met arbeiderswoningen voor de enkele honderden arbeidersgezinnen die door de onteigening en sanering in de wijk Klarendal dakloos dreigden te worden. In 1894 betrekken de eerste bewoners de nieuwe woningen in de voor die tijd zeer ruim opgezette wijk. Eind 1896 zijn er al 132 panden gebouwd waar in totaal 602 personen (128 gezinnen) wonen.