Geplaatst op 29 april 2007

Een mysterieuze foto

Tijdens een internet-zoektocht naar fotomateriaal van het vroegere Lombok, kwam Rob Jacobs (oud-bewoner Lombok en voormalig webmaster van Lombokkers.nl) de foto hieronder tegen. Uiteraard herkende hij meteen het Nassauplein met de karakteristieke voorgevel van de hoekwoning rechts (Anna Paulownastraat), die hij al eerder gefotografeerd heeft.

Maar al snel bleek, dat er verschillende dingen niet klopten.

Wat is het flatgebouw rechts? Hoort daar niet de Tennet Toren (KEMA-toren) te staan, die in 1969 gebouwd is? En wat is het gebouw dat in het midden boven de woningen uitsteekt? Overigens zouden deze woningen aan de Oranjestraat moeten liggen, wat uit het huidige straatbeeld niet herkenbaar is.
Ook meende ik in het midden van de foto, iets boven de bank waarop een mijmerende man zit, het oorlogsmonument op het Nassauplein te herkennen en uiteraard linksboven het karakteristieke torentje van de kapel van het St. Elisabeths Gasthuis.

Waar en vanuit welke hoek kon deze foto nu gemaakt zijn? Hij was zo gefixeerd op de hoekwoning rechts, dat de oplossing van dit ‘mysterie’ maar niet in hem opkwam. Hiervoor had hij de creatieve geest van zijn levensgezel Afina nodig. Zij suggereerde, dat de foto misschien wel eens in spiegelbeeld kon zijn afgebeeld en zie….

Ineens stonden het oorlogsmonument en de kapeltoren op hun juiste plaats en een snel bezoek aan het Nassauplein wees uit, dat er zich op de hoek aan de Nassaustraat/Frederik Hendrikstraat inderdaad ook een zelfde karakteristieke voorgevel bevindt als aan de Anna Paulownastraat.

Het flatgebouw links is de Rhijnsteinflat, beter bekend als de Zusterflat van het St. Elisabeths Gasthuis. Deze flat dateert uit 1969. Het gebouw is later gesloopt en heeft inmiddels plaats gemaakt voor Verpleeghuis Heijendaal. Ook de gebouwen in het midden (aan de Zwarteweg) zijn niet meer; dit was het kinderpaviljoen van het St. Elisabeths Gasthuis. Er is Rob Jacobs later verteld, dat de mijmerende man op de foto Gerard Draaijer zou kunnen zijn.

Hieronder een oude ansichtkaart, waarop de vroegere situatie goed herkenbaar is.

Tot slot een foto uit 2007 vanuit dezelfde plek waar de ‘mysterieuze’ foto gemaakt is.

Het mysterie is opgelost…

Noot: Later kwam Rob Jacobs er achter, dat de foto van het Nassauplein ook staat afgedrukt in het boekje 100 Jaar Lombok van Henk Franssen. De drukker heeft de foto in het boekje per ongeluk in spiegelbeeld afgedrukt en het is aan te nemen dat deze via het boekje op het internet is terechtgekomen.