Geplaatst op 29 maart 2007

10 Jaar Lex Lijstenmakerij

Op zondag 1 april 2007 bestaat Lex Lijstenmakerij aan de Alexanderstraat op de kop af 10 jaar. Lex gedenkt zijn 10-jarige mijlpaal in besloten kring, dat wil zeggen: samen met zijn gezin en zijn medewerkers.

Lex Lijstenmakerij

Lees verder voor een interview met Lex.

Op 1 april 1997 begon Alex Thoma (Lex) zijn eigen ambachtelijke lijstenmakerij. Hij had daarvoor tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Kampen het vak geleerd bij een plaatselijke lijstenmakerij (kunsthandel “De Bel”) en is daarna acht jaar werkzaam geweest bij Peter van Ginkel Kunstenaarsbenodigdheden te Arnhem. In deze periode heeft hij binnen deze firma met succes twee lijstenmakerijen op poten gezet (in Arnhem en Utrecht) en begon hij later zijn eigen bedrijf.

Lex Lijstenmakerij

In 1988 studeerde Lex af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen en verhuisde toen naar Arnhem, samen met zijn vrouw (grafisch ontwerper) die hij op de academie had leren kennen. Op 1 april 1997 begon Lex, met zijn vrouw als steun en toeverlaat, zijn eigen ambachtelijke lijstenmakerij op het adres Alexanderstraat 132a, de voormalige Slagerij Bresser. Later is het bedrijf uitgebreid met het pand op nummer 134 (voorheen de kapperszaak van Cor Asma). Op beide locaties heeft hij nu zijn winkel en werkplaats, waar hij zich samen met drie medewerkers Jurriaan Schurink, Bart Westra en Marcel Kaptein met de vervaardiging en restauratie van lijsten van de meest uiteenlopende soorten en maten bezighoudt.

Werkplaats

Inmiddels heeft Lex lijstenmakerij een indrukwekkende klantenkring opgebouwd. Naast talloze particulieren en instellingen, werkt hij vooral voor kunstenaars, diverse galeries, musea en bedrijven met een kunstcollectie zoals onder andere het Centrum voor Beeldende Kunst Gelderland, het AMC te Amsterdam, het Museum voor Moderne kunst te Arnhem, de provincie Gelderland, Akzo, Organon, Ohra, Delta-Lloyd, enzovoorts.

Werkplaats

Het inmiddels 10 jaar durende succes van zijn bedrijf is volgens Lex vooral te danken aan de constante hoge kwaliteit, service en het voortdurend door ontwikkelen van zijn producten. Lex is lid van de branchevereniging Art & Frame en heeft reeds tweemaal deelgenomen aan de prestigieuze Nederlandse lijstenmakers wedstrijd.

Winkel

In 2005 maakte hij deel uit van de vakjury en in 2006 werd hij genomineerd in de categorie “modern”, hetgeen betekent dat hij tot de Nederlandse top-10 behoort. In 2007 werd hij genomineerd in de beide categorieën van de wedstrijd, dat wil zeggen: zowel “modern” als “klassiek”. Zijn allergrootste (beroepsmatige) wens is om ooit de eerste prijs in de wacht te slepen.

Lex voelt zich erg thuis in Lombok. Vooral de gezellige en ietwat dorpse sfeer spreekt hem aan. De korte afstand naar zowel het stadscentrum als de Arnhemse natuur (Mariëndaal) vindt hij ideaal. Lombok zal deze creatieve ambachtsman nog lang in haar midden hebben!

Kortom, wanneer u op zoek bent naar een lijstenvakman dan weet u waar u zijn moet!