Sonny Rollins geëerd door Artez Conservatorium en Nederlands Jazzarchief

Rollins in Nederland
Op 3 mei 1967 is in de Rietveldkantine van de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunst Nederlandse Jazzgeschiedenis geschreven. Jazzlegende Sonny Rollins doet Nederland aan en speelt op een krakkemikkig podium met de Nederlandse muzikanten Han Bennink en Ruud Jacobs.

Mythische Status 
Hans Dulfer is erbij en houdt tijdens het concert zijn hart vast uit angst dat zijn Amerikaanse held tussen de podiumdelen valt tijdens het intense optreden. In de jaren daarna verwierf het optreden een mythische status, doordat amateuropnamen van het Arnhem-concert vanaf de jaren zeventig werden doorgegeven op cassettebandjes. Jarenlang nam men aan dat de opnames uit Arnhem de enige waren van dit trio, totdat Frank Jochemsen een radiosessie in stereo en het geluid van een televisie-sessie ontdekte in het Nederlands Jazz Archief.

Sonny Rollins over het concert in Arnhem: ‘It was a “take no prisoners” type of music’ 

 

Sonny Rollins Artez
Foto: Toon Frey
Opnames en deel Nederlandse Jazz Geschiedenis gerestaureerd
Op 27 november is het Record Store Day en wordt het album: “Sonny Rollins: Rollins in Holland: The 1967 Studio & Live Recordings” wereldwijd uitgebracht met daarop opnames van Rollins in de studio, op de televisie en op het podium. Alle opnames zijn gerestaureerd door platenlabel Resonance en op 4 december volgt de sublieme Nederlandse release in CD-versie.Frank Jochemsen (Nederlands Jazz Archief): “De legende van Sonny Rollins in Nederland begint met de avond in Arnhem” 

 

Michiel Braam (Hoofd Opleiding Jazz & Pop): 

“In de decennia die ik nu op ArtEZ rondloop, eerst als student,

later als docent en hoofd, heb ik vaak over dit legendarische concert gehoord” 

 

Terug naar de mystiek van 1967 met livestream en talkshow
Op 4 december verzorgt het ArtEZ Conservatorium samen met het Nederlands Jazz Archief een programma ter ere van de Saxophone Colossus met een optreden op exact dezelfde plek (huidige kantine voor de studenten van het Conservatorium) in een bezetting met het originele bandlid Han Bennink (gast docent ArtEZ), Frans Vermeerssen en Dion Nijland, beiden docent aan de opleiding Jazz & Pop in Arnhem.In de talkshow zullen sowieso aanschuiven; Han Bennink, Hans Dulfer en Jaap van de Klomp (de concertorganisator die Rollins naar Nederland haalde). De talkshow wordt gehost door de ontdekker van het materiaal, onderzoeker en muziekjournalist Frank Jochemsen.
——
Datum: 4 december
Livestream via Facebook: https://www.facebook.com/ArtEZJazzPopArnhem/live
Tijd: 13:30 – 15:00 uur
Het concert en de talkshow zij voor iedereen (enkel) via de livestream te volgen (Corona maatregelen).
——

Sonny Rollins “Rollins In Holland” (Mini-Documentary): https://youtu.be/r3j0edekHOA 

 

bron: Artez